Полезни връзки

Надолу продължихме по прясно маркираната пътека за Етрополския манастир. Краси преди време доста се е мотал с една група в мъглата в този район, но тогава не е имало и читава маркировка. Сега всичко беше ОК. За около 1час и половина се смъкнахме до манастира. Стар манастир – създаден 1158 г. от новата ера, средноголям, но не е населен с монаси. Скоро са правили ремонт на част от крилата му – в стил “въэрожденски”. Тук може да се спи 3а 6-10 лева и местото си струва. Водопадът до манастира, макар и само с 5-6 метра пад е страхотно красив. Похортувахме със стопанина на манастира. Личеше му, че е начетен човек, беше се и почерпил, но за съжаление ние не разполагахме с време. Оттук до Етрополе е по-добре да се пита за преките пътеки, щото в началото сглупихме и се озовахме в село Рибарица- вилна зона на Етрополе. После с питане се ориентирахме за пряка пътека, вместо да вървим по шосето, което заобикаля военен обект и доста удължава времето. Точно в 17 ч. бяхме на автогарата, която е на източния край на града. Оттук последния автобус за София е в 17,20 ч.

Първоначалният замисъл беше да минем по маршрута Челопеч-Мургана-Билото-вр. Баба-х. Чавдар-х. Рудината-Ботевград, с нощувка на х. Чавдар. Планираният уикенд – 6 и 7 април се заформи с много студено и кофти време. За следващата седмица прогнозите пак не бяха розови - дъжд и югоизточен вятър. В четвъртък обаче мисълта, че и този уикенд трябва да седим в София пробуди силен вътрешен планинарски порив у мен. Майната му на времето. Чух по Айсикю-то Краси /Турист/ - положението и при него същото. И така решихме го – в събота тръгваме, но по наполовина скъсен маршрут със спане на х. Мургана.

Въпреки, че доста хора имаха мерак да дойдат, по едни или други причини се отказаха. На уречената среща в събота сутринта бяхме само аз и Нели. Нямаше никой. Тю да му се не види. Ама тръгнали сме, няма връщане назад. С буса в 8 ч. от Сточна гара потеглихме. 9,30 бяхме на площада в с. Челопеч. Над 700-800 м.н.в. мъгла и облаци – нищо се не види. Дъжд обаче не валеше. Реших да убием известно време с надеждата облаците да се поразсеят. Заседнахме в кафенето с фонтанчето и започнахме да поглъщаме актуалните новини от “24 часа”.