Ден втори

Никой не се изсилва да става рано. Към 7.30 бяхме на крак, закусихме, малко снимки и в 9 без 15 потеглихме нагоре към върха. Времето беше чудесно, така че решихме да минем по варианта Етрополе. От хижата се тръгва по черни пътища и постепенно се качва височина. 45 мин. След като тръгнахме излезохме на една широка поляна, на която имаше 7-8 разнебитени постройки от бивш лагер на рудокопачите. Някъде през 60-те години тук се е копало здраво за злато. Още си стоят няколко големи насипа от чакъл. Входовете на галериите естествено са засипани, така че не може да се влиза и оглежда. Носят се легенди че в древни времена римляните са добивали много злато тук. Кой знае какво ли имаше на десетки метра под краката ни ?!?

След час и половина вървеж пътеката се качва на билото и оттук се откриват хубави гледки. После върви по ръба нагоре. Има колова маркировка. Все по билото, като за върха човек трябва да се отклони наляво. Съвсем близо е – 20 –ина минути изкачване. Да но тук нашата група се разцепи и се събрахме отново чак на х. Стражата. Просто Адашът – Стоянка загуби 200 лева във формата на очила Краси и Ицо бяха пред нас и отпрашиха без да разберат за произшествието. И се почна едно търсене. А тук, а там ... Нема и нема. 200 лева са това. Постепенно стеснихме кръга, идентифицирахме край какво ги беше забравила и след 40-минутно издирване, най-сетне лицето и грейна. Намери си двеста лева, ей така край пътеката После изкачихме върха. Няма да обяснявам подробно, отгоре панорамата е страхотна – виждаха се и Витоша и Рила и много други неща.

Но ние не се мотахме много и тръгнахме, щото най-сетне фиксирахме Краси и Ицо на върха Кордуна отсреща да махат и да викат. Те също ни видяха /е това се разбра по-късно/ и така на две групи по двама за около час и нещо се придвижихме през вр. Кордуна и вр.Стражата до х. Стражата. Тук както споменах се събрахме и похапнахме. Хижата е малка – 30-ина места, но си има стопани и на нея може да се разчита. Точно до нея е изградена почивната база на МОК “Елаците” – “Кокалското”. Това е много добро място за начинаещи скиори – пистата не е стръмна, лифта си работеше, дълга е 1-1,5 км., а и доколкото подочух кюфтета депутатски на цени народни, нощувка за по 7-10 лева.